• Al 30 jaar totaalinstallateur
  • Expert op het gebied van klimaatoplossingen
  • Maatwerk voor particulier en zakelijk
  • Al 30 jaar totaalinstallateur
  • Expert op het gebied van klimaatoplossingen
  • Maatwerk voor particulier en zakelijk

Zonnepanelen: veel gestelde vragen

Selecteer hieronder een onderwerp om antwoorden op uw vragen te vinden! Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op!

Over zonnepanelen

Zonnepanelen hoeft u niet te onderhouden. Af en toe schoonmaken is wel zinvol.

De omvormer hoef je ook niet te onderhouden. Zorg wel dat hij niet te warm hangt en haal een keer de stofdoek eroverheen. De omvormer zal eerder kapot gaan dan de panelen zelf. Na een jaar of 10 moet je hem misschien een keer vervangen. Maar regulier onderhoud is niet nodig.

Micro-omvormers zitten direct achter de panelen. Daar kunt u als consument helemaal niets aan doen. Ze hebben vaak hele lange garanties. En als er toch eentje kapot gaat, doen de andere panelen het nog net zo goed.

Bij stroomuitval werken uw zonnepanelen niet meer. Om de zonnepanelen stroom te laten leveren moet de omvormer altijd blijven werken. Zonder netspanning schakelt deze uit.

Met een speciale omvormer, gekoppeld aan een kostbaar accupakket, is het wel mogelijk om onafhankelijk van het net te worden, maar dit is in Nederland bepaald niet rendabel.

Zowel op platte daken als schuine daken kunnen zonnepanelen geplaatst worden. Zonnepanelen die richting het zuiden zijn geplaatst, wekken de meeste stroom op. Maar ook panelen gericht op het (zuid)oosten en (zuid)westen werken prima. Ze wekken wel iets minder op t.o.v. zonnepanelen gericht op het zuiden, dit kan oplopen van zo’n 10 tot 20%.

Zonnepanelen doen het best hun werk op daken met een hellingshoek van 36 graden. Heeft u een dak gericht op het noorden? Dan heeft een kleinere hellingshoek de voorkeur om ervoor te zorgen dan de panelen zoveel mogelijk zonlicht opvangen.

Natuurlijk zal onze adviseur tijdens de technische inspectie adviseren wat in uw situatie het beste is.

Het aantal zonnepanelen dat u nodig heeft, hangt af van een aantal factoren. Hierbij kunt u denken aan uw (verwachte) stroomverbruik, de oppervlakte/vrije ruimte van uw dak en de opbrengst van de zonnepanelen.

Als u zonnepanelen gaat kopen, dan krijgt u te maken met de salderingsregeling. Met zonnepanelen wekt u energie op. Wanneer u stroom opwekt maar deze niet direct verbruikt in uw woning, dan levert u elektriciteit aan het net. Hierbij loopt uw energiemeter terug of de slimme meter registreert wat er wordt terug geleverd.

In feite verkoopt u dus uw opgewekte energie terug aan de energieleverancier. U kunt uw energieleverancier geen factuur sturen, daarom wordt de opgewekte stroom afgestreept tegen de stroom die u van het elektriciteitsnet verbruikt. Dit wordt salderen genoemd. Voor iedere kWh die u ‘teveel’ heeft opgewekt, ontvangt u een terugleververgoeding.

De huidige salderingsregeling geldt tot 2025, daarna wordt deze geleidelijk afgebouwd tot 2031. Dat betekent dat u elk jaar wat minder stroom mag wegstrepen en vanaf 2031 helemaal niet meer kan salderen.

Jazeker! Ondanks dat de dagen korter zijn en de zon minder fel is tijdens de herfst- en wintermaanden zijn zonnepanelen wel rendabel. In deze maanden is er nog steeds zonlicht. De opbrengst zal in deze maanden wel iets minder zijn, maar de panelen wekken gewoon stroom op. Dit is weliswaar iets minder dan tijdens de lente- en zomermaanden met veel zonuren. Maar één ding is zeker: stroom opwekken, dat doen ze zeker! Hoeveel zonnepanelen precies opwekken is, naast de seizoensinvloeden, ook afhankelijk van andere factoren.

Vogels en zonnepanelen zijn geen goede combinatie. Vaak vinden vogels het een goede plek om nesten te bouwen. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren, bovendien is het verwijderen ervan een kostbaar klusje.

Een mogelijkheid is om preventief vogelweringsborstels te laten plaatsen, waardoor de vogels niet tussen uw zonnepanelen en dak kunnen komen.

In bijgaand artikel kunt u er meer over lezen.

 

 

Vogelweringsborstels

Ja, hoogstwaarschijnlijk wel. Uw groepenkast moet berekend zijn op het totale benodigde vermogen. Dit kan betekenen dat uw meterkast moet worden aangepast. Een verkeerd afgestelde meterkast kan leiden tot ongewenst afschakelen of soms zelfs brand.

Daarnaast is het goed mogelijk dat uw meter niet voldoet om de opbrengst van de zonnepanelen te berekenen.

Meer over de meterkast en de juiste meter in combinatie met zonnepanelen leest u in bijgevoegd artikel.

 

De groepenkast: ‘Het hart van uw woning’

Meer weten over zonnepanelen

Assortiment zonnepanelen